Fogyás Hasról - ezt kell tudnod róla

Hogyan tudok célzottan hasról fogyni? Ezt a kérdést szeretném ma megválaszolni.

A válasz röviden: sajnos nincs olyan, hogy célzott fogyás. A testünk egyenletesen raktározza és égeti a zsírt. Ha fogyni szeretnénk, egy úgy nevezett kalóriadeficitre lesz szükségünk, amit úgy tudunk elérni, ha napi szinten kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit égetünk.

KALÓRIADEFICIT

Hogy kalóriadeficitben lehessünk, érdemes tudnunk, hogy hány kalóriát viszünk be a napi táplálkozásunkkal. Ezt manapság már nagyon könnyen tudjuk megnézni, mivel létezik rengeteg applikáció, amelyben beírhatjuk a fogyasztott ételeket és italokat. Én évek óta a “MyFitnessPal-t” használom, de például a “Yazio” és a “KalóriaBázis” is jó.Ha még nagyon a kezdetnél tartasz, de tudod, hogy nem igazán egészséges a táplálkozásod, érdemes azzal kezdeni, hogy kerüljük a cukros üditőket és a fehér lisztes termékeket. Sokaknál már ezzel a kis változással beindul a fogyás, de az olyankor persze csak tiszta szerencse.Ha nem a szerencsére szeretnéd bízni a tested, akkor a kalóriadeficithez még azt is tudnod kellene, hogy átlagban naponta hány kalóriát égetsz és levonni belőle 500-at. Hogy meggyorsítsuk ezt a folyamatot, készítettem egy ingyenes kalóriaszámolót.

ÉGETÉS ALVÁS KÖZBEN

Hogyha megnézted az ingyenes kalóriaszámolót, akkor feltűnhetett, hogy minél aktívabban élsz, annál több kalóriát is égetsz. Az igazság az, hogy már alvás közben is égetünk kalóriákat, mivel ahhoz, hogy tudjunk élni is kell energia (pl. lélegzés és szívdobogás).

Minél többet mozgunk, illetve minél több izomrostok vannak használatban mozgás közben, annál több energiára is lesz szükségünk, azaz annál több kalóriát is égetünk.

FELGYORSÍTÁS

A mozgással feltudjuk gyorsítani a fogyást. Ez azért van, mert a testünk mindig ahhoz igazodik, amit renszeresen kap. Így, ha rendszeresen sétálunk több kilómétert egy huzamban, akkor a testünk kezd ahhoz adaptálni és fölösleges tehernek kezdi tekinteni a rajtunk lévő zsírt. Ezt nézhetjük úgy, hogy a testünk lusta és szereti magának megkönnyíteni az adott feladatokat (ebben az esetben a séták).

Hogyha emellé még a pulzusunkat is figyelembe vesszük, akkor azzal tudunk segíteni a szervezetünknek gyorsabban felhasználni a zsírraktárainkat.

Ehhez a trükkhöz először is ki kell számolnunk a maximális pulzusunkat(MP): 220 – kor = MP

Most fogjuk az MP-t és kiszámoljuk a személyes zsírégető szakaszunkat(ZSSZ): MP x 0,6 = ZSSZ

Egy 30 évesnél így az MP 190 és ezt követően a ZSSZ 114. Ez a neki való pulzus, amely körül (+-10) érdemes lenne rendszeresen (heti 2-3) kardió edzést (pl. emelt tempójú séták) végeznie.

HASIZOM GYAKORLATOK

Amennyiben szeretnél adni még egy kis pluszt a hasadnak, érdemes lehet beépíteni heti 2-3 has edzést is. Nem azért mert ezzel célzottan fogyni lehetne a hasról, viszont mert az izmok erősítése egyben feszesít is. Ehhez felvettem néhány has gyakorlatot, amelyeket itt ingyen megnézhetsz.

KONKLÚZIÓ

Szóval célzott hasról fogyás sajnos nem létezik, viszont vannak bizonyos módszerek, amelyekkel mégis belehet indítani a zsírégetést. Ha okosan és kitartóan csinálod, akkor már pár hét alatt láthatod az eredményeket.

Szerző: Dennis Burkhardt – Fitness Bachelor (DHfPG), engedélyezett edző

Melyik jelenleg fontosabb számodra?

Szerezd meg most a 10% kedvezmény kuponkódod minden termékünkre!